Brännkyrka medeltidsdag

Tack!

Stort tack till alla som kom och gjorde dagen till en riktig succé, kanske har vi startat en ny tradition! Brännkyrka medeltidsdag har fått mycket uppmärksamhet i media – här kan du se ett TV-inslag från SVT Nyheter Stockholm, här kan du läsa och se bilder från Kyrkans Tidning och här finns ett reportage från TT. Återupplev också magin i bildspelet nedan!

Välkommen!

Välkommen till medeltidsfestival på Brännkyrka kyrkas historiska mark! Det blir livs levande riddare, tidsenlig musik, järnsmide, magiker, fäktning, mässa på latin, foodtruck, marknad med försäljning av hantverk och godsaker, och mycket mer – se hela programmet och alla medverkande nedan. Det är fri entré till hela området och alla programpunkter! Här hittar du adress och vägbeskrivning till Brännkyrka kyrka…

Program

Scenområdet

10.00 Invigning och välsignelse av medeltidsdagen
10.15 Musikuppträdande med gruppen Själ
11.15 Medeltidslekar med Telge Glima
12.00 Trollkarlen Arkadia uppträder
12.45 Riddare och hästar från Tiundalands väktare ger en uppvisning i hagen nedanför scenområdet
13.30 Joakim ”Arn de Gothia” Nätterqvist dubbar alla som vill till riddare, diplom utdelas som bevis!
14.15 Medeltidslekar med Telge Glima
15.00 Musikuppträdande med gruppen Själ
15.45 Trollkarlen Arkadia uppträder

Kring scenområdet rör sig även fäktare från SPIFF, som visar upp historiska stridskonster.

Kyrkan

11.00 Medeltidsmässa med Gustav Frosteblad, präst, Robert Zelizi, organist, och kören Schola Gregoriana från S:ta Eugenia församling
12.30 Guidning i kyrkan, teol.dr David Fischer
13.30 Musikuppträdande med Annika Lykta, harpa
15.00 Arkeologiskt föredrag med Lars Andersson, arkeolog
16.00 Konsert med Ensemble Pastime

Marknaden

Under hela dagen finns en mängd försäljare av hantverk och mat på området. Dessutom finns en smedja på plats, där man kan se hur järn formas av eldens hetta och hammarens slag. På marknaden finns det också möjlighet till pyssel med våra pedagoger Tania och Helena – tvinna ett armband av garn med en fin pärla! Se alla försäljare nedan.

Medverkande

Försäljare och hantverkare

Adam’s järnsmide
– Jag kommer kommer och smider på plats med en medeltida ässja (så kallad pust). Hos mig kan du hitta traditionellt järnsmide med allt från smycken till handtag och beslag.

Magmar hudsalva
Tillverkar kåd- och tjärsalva enligt ett gammalt familjerecept från början av 1700-talet. Innehåller inga kemiska tillsatser eller konserveringsmedel.

Huldra
Kommer med medeltidsinspirerade kläder, yllesulor, med mera!

Foodtruck: Vischan På Vift
Vällagad och god mat från gårdar i Roslagen, där kocken Sofie Gedin även har en restaurang på Kröns Trädgård och Kök. Sofie grundade Vischan själv 2014 efter att ha rest Europa runt, jobbat som kökschef och hjälpt till att starta flera restauranger. Det blev namnet Vischan eftersom maten kommer från där hönsen bor, grönsakerna växer och korna betar.

Svarta Kattens Handelshus
Svarta Kattens Handelshus säljer sköldar och svärd av trä för barn, samt korgar för olika ändamål.

Honungsfällan
– Jag säljer honung och bivax-produkter från mina egna bin. Med nektarslag från flera bigårdar runt Knivsta och Uppsala erbjuder jag både fasta och flytande sorter – med blommiga, fruktiga, godisartade och djupt aromatiska toner, helt beroende på säsongens skörd. Kom och provsmaka er igenom alla sorter och prata biodlings-historia eller mjödbryggande. En ram med levande bin i visningsram får oftast följa med på mina marknadståg!

Blå kråkan
– Jag drejar bruksgods i stengodslera, egen design och tillverkning. Jag arbetar främst med fantasy och historiskt inspirerade former och dekorer. Det blir många drakar eftersom jag gillar känslan av att de nästan skulle kunna finnas på riktigt… Följ gärna på Instagram: @ateljeblakrakan.

Evendims hantverk
– Hos Evendim hittar ni vikinga/medeltida hantverk i ull, skinn/läder, trä, ben och horn. Vi använder oss, mestadels, av den underbara svenska ullen! Allt görs för hand, hela vägen från klippning av fåren, rensning/tvätt, kardning till tovning eller spinning. Som sedan resulterar i olika produkter, som vi också gör för hand såklart! Inga kemikalier används i processen, så ett mer jordnära garn kan du inte få!

Unicorn Craft
– Jag är smyckesmed och arbetar främst i silver, kombinerat med ädla stenar och accenter av guld. Mitt formspråk är inspirerat av vikingatid och medeltid, men också av sagornas värld och naturen självt. Hantverket, materialen och redskapen har en flertusenårig historia – jag är en länk i en lång, lång kedja genom historien av ädelsmeder och smyckeformgivare. För mer information om mitt hantverk: maila mig på info@unicorncraft.nu.

Candy Art
Candy Art säljer sina mycket omtyckta brända mandlar. De tillagas på plats och du får dem alldeles varma och färska i strutar!

Underhållare, musiker och föreläsare

Själ
I mer än ett decennium har Själ gjort tolkningar av 1200-talets musikaliska mästerverk från hela Europa. Publiken tas med på en resa för att lyssna på tysk minnesang, melodier av occitanska trubadurer, spanska cantigas och mycket mer. Inspirerade av medeltidens kulturella mångfald så är Själs sound unikt och ger nytt liv till en svunnen tid.

Telge Glima
Kulturföreningen Telge Glima består av ungefär 20 personer som utövar och visar upp äldre tiders lekar och idrotter för allmänheten enligt mottot ”Vi förenar historia med blåmärken”!

Arkadia
Trollkarlen Arkadia är svensk mästare i scenmagi, och syns både på medeltidsdagar och i TV. Han gick till semifinal i Talang 2021 och har även medverkat i det prestigefyllda amerikanska TV-programmet ”Penn & Teller: Fool Us”. Arkadia beskriver sig själv som en magiker, jonglör, utbrytare, komiker, gycklare och hycklare. Allt på en gång – i en skön partyförpackning!

Tiundalands väktare
Här får du tornerspel med skarpa vapen, rejäla ringbrynjor och skinande plåtrustningar – precis som det var på medeltiden. Det blir en magisk stund med fladdrande fanor, frustande hästar, blod, svett och tårar när riddarna kämpar om äran att vinna spelet. Fartfyllt och underhållande är bara förnamnet!

Joakim ”Arn de Gothia” Nätterqvist
Jan Guillous medeltidsromaner om korsriddaren Arn har tagit Sverige med storm, och när böckerna filmatiserades gestaltade skådespelaren Joakim Nätterqvist huvudrollen i den påkostade produktionen. Till Brännkyrka medeltidsdag repriserar han sin roll, och kommer i full mundering redo att dubba alla som vill till riddare. Som bevis på dubbningen erhålls dessutom ett fint diplom!

SPIF Fäktning
SPIFF är en historiskt inriktad fäktningsförening med säte i Stockholmsområdet, som tränar flera gånger i veckan inom olika historiska stridskonster. På medeltidsdagen visar upp de upp sina stridkonster i anslutning till scenområdet under dagen!

Schola Gregoriana
Kören Schola Gregoriana är en kvinnlig ensemble som ägnar sig åt kyrkans klassiska musik, den gregorianska. Ensemblen håller till i Sankta Eugenia katolska församling, och medverkar regelbundet i mässor där.

David Fischer
David Fischer är en uppskattad stadsguide och föreläsare med stor kunskap om Stockholm och Brännkyrka församling. Dessutom är han teologie doktor, och på medeltidsdagen visar han upp och berättar om vår kyrkas rika historia från 1100-talet och framåt.

Annika Lykta
Annika Lykta spelar inte bara harpa, utan är även skådespelerska och sångerska med stort hjärta för äldre tiders uttryck.

Lars Andersson
Arkeologen Lars Andersson har som huvudinriktning Mälardalens samhällen under yngre järnålder-tidig medeltid, och bland hans mest kända fynd finns 1000-talskvinnan Estrid som hittats i Täby. I dagens föredrag berättar han om Brännkyrkabygdens förhistoria – hur såg det ut här innan kyrkan som givit församlingen dess namn byggdes?

Ensemble Pastime
Ensemble Pastime består av Annica Nilsson, mezzosopran, Agneta Hellström, blockflöjter, Torbjörn Söderquist, teorb/luta, och Maria Robertson, cembalo, och tillsammans framför de tidsenlig musik i tidsenliga kläder!

Passa på att rösta!

Den 19 september är det även kyrkoval, och det går att avlägga sin röst i Brännkyrka församlingshem mellan kl. 8.00 och 20.00. Även du som inte tillhör Brännkyrka församling kan rösta under dagen, i församlingsexpeditionens entré på Götalandsvägen 191. Men, glöm inte att ta med legitimation och röstkort! Läs mer om kyrkovalet på brannkyrka.org/kyrkoval.

Medverkande som vill göra reklam?

Här finns en bild att dela i sociala medier. Sprid också gärna Facebook-eventet!