© Magnus Aronson

Telefontider i sommar

Juni-augusti har bokningen telefontid 9.00-12.00. Vecka 30, 20-24 juli, är telefonbokningen stängd. Begravningsbyråer med inloggningsuppgifter kan boka begravning online här.

Begravning i Coronatider

Sorgen och avskedet måste få sin plats även under dessa svåra omständigheter, och när mycket annat ställs in fortsätter begravningar att äga rum i våra kyrkor. Nya bestämmelser och rekommendationer innebär dock att begravningsgudstjänsten och minnesstunden behöver anpassas. Här har vi sammanställt vad man ska tänka på kring en begravning i Coronatider…

Begravningsgudstjänst

Begravningsgudstjänsten är till för att hjälpa oss att ta avsked av en anhörig eller vän. Den följer en ordning som finns men det finns också möjligheter att vara med och välja psalmer, texter och önskemål om musik. Här finns en illustration av Brännkyrka kyrka, som kan användas i det tryckta programmet. Vi lånar gärna ut ett bårtäcke att lägga över kistan. Vi har även ett fint bord att ställa en urna på. Läs mer och se bilder här.

Begravningslagen

Enligt begravningslagen får det gå som mest 30 dagar mellan dödsfallet till dess att gravsättning eller kremation äger rum. När någon är död är det vanligaste att man kontaktar en begravningsbyrå först, men man är alltid välkommen att kontakta Brännkyrka församling om man har frågor eller funderingar inför det samtalet. 

Samtal med prästen

Så snart prästen vet om att det ska bli en begravning tar han eller hon kontakt med den närmast anhöriga. Ni träffas och talar om livet, människan som avlidit, och annat som ni tycker känns angeläget. Prästen kan utefter det utforma en gudstjänst som känns personlig och nära. Självklart kan fler vara med vid detta samtal då vi också talar om önskemål som ni anhöriga har, eller den döde har uttryckt tidigare.

Musik och psalmer

Tillsammans med prästen väljer de anhöriga vilka psalmer som ska användas vid begravningsgudstjänsten. Övrig musik och sång kan också diskuteras med prästen och med kyrkomusikern. Om man önskar att någon solist ska medverka brukar man tala om det med begravningsbyrån eller så kanske man själv känner någon som vill bidra med sång eller musik. Från och med 2019 tillåter Spotify inte uppspelning i offentliga sammanhang. Köpt musik på CD-skiva får däremot användas.

Minnesstund

I anslutning till en begravningsgudstjänst eller minnesgudstjänst samlas ofta anhöriga och vänner till en minnesstund. Den kan hållas hemma i bostaden, i någon av Brännkyrka församlings lokaler eller på någon annan plats. Minnesstunden är ett tillfälle att tillsammans minnas och att samla sina intryck. Det kan ges möjlighet att läsa dikter och spela musik som kanske inte fick plats under akten i kyrkan.

I Brännkyrka församlingshem kan Johannessalen, med 60 sittplatser, eller Jakobs rum, med 40 sittplatser, användas kostnadsfritt för minnesstunder. Vid användning av våra lokaler för minnesstund, kontakta vaktmästeriet minst fem dagar innan för avstämning på 08-447 11 15 eller per.livbom@svenskakyrkan.se. OBS! Under rådande läge erbjuds inte catering och servering i församlingens regi, men det går bra att ordna med matleverantörer och serveringspersonal på egen hand. Klicka här för läsa mer och se bilder…

Brännkyrka kyrkogård

Brännkyrka kyrkogård ägs och förvaltas av Stockholms stad. Här hittar du mer information och kontaktuppgifter.

Gravar

För frågor gällande gravplats, gravsättning och gravskötsel, kontakta kyrkogårdsförvaltningen på 08-508 301 00 eller kyrkogardsforvaltningen@stockholm.se.

Boka begravning online

Begravningsbyråer med inloggningsuppgifter kan boka begravning online här. Kontakta vår bokning för att få veta mer.

Begravningsgudstjänst firas vanligtvis i Brännkyrka kyrka måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10.00, 12.00 och 14.00. Begravningsgudstjänst firas i Vårfrukyrkan tisdagar kl. 14.00.

 

Oftast sköter begravningsbyråerna bokning av kyrka och eventuell förtäring efter begravningsgudstjänsten. Vill ni själva ta hand om bokningarna kan ni ringa Maria Tjärnberg eller Mona Kailokari.

 

Borgerliga begravningar förrättas inte av Brännkyrka församling.

Kontaktpersoner

Bokning

Boka dop, vigsel, begravning eller lokal

E-post: brannkyrka.info@svenskakyrkan.se

Telefon: 08-447 11 56 / Må-fre: 9.00-12.00 juni-augusti

Maria Tjärnberg

Administrativ assistent

E-post: maria.tjarnberg@svenskakyrkan.se

Telefon: 08-447 11 10 / Bokning må-fre: 9.00-12.00 juni-augusti

Mona Kailokari Goliats

Administrativ assistent

E-post: mona.kailokarigoliats@svenskakyrkan.se

Telefon: 08-447 11 08 / Bokning må-fre: 9.00-12.00 juni-augusti