Afton mellan himmel och jord i Vårfrukyrkan, Fruängen

Program hösten 2017

28 september: Gud i verkligheten
Var kan den moderna människan finna bärande skäl för sin tro? Eva Cronsioe, präst och journalist, låter tre framstående teologer från olika epoker diskutera i sin prisade bok Gud i verkligheten – Möte med K E Løgstrup, Emilia Fogelklou och Ignatius av Loyola. Hör henne berätta!

31 oktober: Behöver kyrkan en ny reformation?
Luther formulerade sina tankar om en ny kyrka för exakt 500 år sen. Men nu då? Hur vill vi ha framtidens kyrka? Lisbeth Gustafsson, tidigare anställd i Katarina församling och ledarskribent i Kyrkans Tidning funderar kring framtiden. Behöver kyrkan en ny reformation? Kom och fundera med oss! Musikern Kekke Waltersson spelar och sjunger nya psalmer under kvällen.

23 november: Evangelium för troll – en monolog om hopp och ansvar i flyktingkrisens tid
En föreställning om val, konsekvenser, gränsdragning och om vi och dom med skådespelaren Hans Qviström. Vi får möta Stefan, en präst som arbetat utomlands och han bearbetar sina erfarenheter från katastrofområden och verkligheten hemma men med en smygande känsla av att han kanske har ett eget troll i sig. Efteråt bjuder vi in till samtal om föreställningen.

7 december: ”Kalevala The Movie”
Den 6 december fyller Finland 100 år, och ikväll tolkar Sara Edin, fiol och sång, och Tuulikki Bartosik, dragspel och kantele, det finska mytologiska eposet Kalevala. Nyskriven musik och sånger i modern folkton varvas med urgamla berättelser. Dåtid vävs samman med nutid, för Kalevalas tusenåriga hjältar är inte alls olika oss moderna människor…

Program våren 2018

8 februari: Majkens brustna hjärta
Majken Johansson (1930-1993) var en av Sveriges mest hyllade och lästa poeter. Samtidigt var hon den svenska Frälsningsarméns mest kända ansikte utåt. Men bakom den glada framtoningen fanns ett svårt privatliv. Majken var alkoholiserad och led av depressioner, och hon var homosexuell i en tid då samkönad kärlek ännu betraktades som en sjukdom. Möt författaren Paul Tenngart som skrivit en ny bok om Majkens liv.

15 mars: Madonna – Maria, moder, gudinna
Författaren Ingela Bendt om boken Madonna. Vårt mångtusenåriga kvinnoarv har blivit undanträngt och glömt. Budskapet i konstnären Lena Lerviks skulpturer är att återupprätta kvinnans egenvärde. Jungfru Maria, den Stora modern, gudinnorna Isis, Artemis och Ishtar, står alltid på kvinnornas sida. Bilder av Ewa Stackelberg.

12 april: Program kommer senare

17 maj: En vän som sprider hopp
I 40 år har den svenska läkaren Ingrid Le Roux arbetat i Sydafrikas fattigaste kåkstäder. Hennes livsverk är Philanis hälsokliniker för barn- och mödravård med de berömda mentormammorna (Brännkyrka församlings dopkollekter stöder verksamheten).

Vårfrukyrkan, Mariasalen

Torsdagar 18.30.

Från 17.30 enkel fika 30:–.

Alltid fri entré!

Ingemar Cederlund