Vinter i gryningen.
Välkommen att samlas till hågkomst av Förintelsen.
Kammarmusik av Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann möter texter ur Janina Baumans bok ”Vinter i gryningen”. Boken beskriver en 13-årig judisk flickas tankar och upplevelser under krigstiden i Warszawa.

Lördagen den 27 januari 1945 befriades fånglägret Auschwitz-Birkenau. Varje år, denna dag, hålls manifestationer och sammankomster av olika slag, för att vi tillsammans ska minnas dagen som kommit att heta Förintelsens minnesdag. I år är det 78 år sedan befrielsen.

I fånglägret Theresienstadt var bland många andra kompositörerna Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann internerade. Under sin tid i fångenskap skrev de flera verk som uppfördes i lägret och som idag spelas världen över. På konserten idag framförs stråkkvartetter av dessa tonsättare.

Mellan satserna läser Sofia Berg-Böhm ur Janina Baumans bok ”Vinter i gryningen”. Texterna bygger på Baumans dagböcker från krigstiden, i Warszawas ghetto och på flykt, och skildrar den då 13-åriga Baumans upplevelser och funderingar kring livet och kriget.

Medverkande:
Elin Emtell Rubinsztein, violin
Alva Press, violin
Anna Rubinsztein, viola
Andreas Lavotha, cello
Sofia Berg-Böhm, läsning