Lutherjubileum i Brännkyrka församling - Behöver kyrkan en ny reformation

Den 31 oktober 1517 spikade Martin Luther upp 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg, vilket kom att bli startskottet för den reformation som förändrade hela kyrkan. Här hittar du allt som händer i våra kyrkor i samband med jubiléet.

Tisdag 31 oktober 18.30 i Vårfrukyrkan
Afton mellan himmel och jord: Behöver kyrkan en ny reformation?

Luther formulerade sina tankar om en ny kyrka för exakt 500 år sen, den 31 oktober 1517. Men nu då? Hur vill vi ha framtidens kyrka? Lisbeth Gustafsson, tidigare anställd i Katarina församling och ledarskribent i Kyrkans Tidning funderar kring framtiden. Behöver kyrkan en ny reformation? Kom och fundera med oss! Musikern Kekke Waltersson spelar och sjunger nya psalmer under kvällen. Fri entré, enkelt fika finns att köpa för 30 :– från 17:30. Läs mer om Afton mellan himmel och jord och se hela höstens program här.

Lördag 11 november 9.30 i Vårfrukyrkan
Frukost med: ”Dysterkvist?”

Bilden av Martin Luther som en sträng dysterkvist lever kvar, trots att mycket pekar på motsatsen. Han skrev mängder av brev till vänner och okända som behövde tröst och kloka ord. Diakon Karin Löfgren är en av författarna till boken Martin Luther som själavårdare och vill ge en bredare bild av mannen som förändrade kyrkan och världen. Ingen avgift, frukost 30 kr. I Sarasalen (port 7) vid Vårfrukyrkan. Läs mer om Frukost med… och se hela höstens program här.

Onsdag 15 november 12.00 i Vårfrukyrkan
Lunchkonsert: Luther och Bach

Stycken ur Clavier-Übung III med Helena Holmlund, orgel. Fri entré! 12.30 serveras sopplunch för 30 kr.

Söndag 19 november 11.00 i Brännkyrka kyrka
Högmässa med Luther-tema

Välkommen till en Lutherinspirerad högmässa! Vokalensemblen Nova sjunger sånger ur ”Eyn Geystlich Gesangk Buchleyn”, en sångbok som togs fram av bland andra Martin Luther och gavs ut 1524. Även psalmerna vi sjunger är från Luthers tid, och vi får höra det tidstypiska instrumentet basun – en föregångare till trombonen. Efter gudstjänsten bjuder vi in till Fördjupande söndagssamtal.

Medverkande: Clara Lindberg, Johan Blix, Robin Spurrier, Vokalensemblen Nova, Urban Wiborg och Anders Wiborg, basun

Söndag 26 november 18.00 i Brännkyrka kyrka
Orgelkonsert: ”Fader vår”

Välkommen till en konsert uppbyggd kring Lutherkoralen ”Vater unser im Himmelreich”! Helena Holmlund, orgel, och Robin Spurrier, sång. Fri entré, kollekt.

Läs mer

I senaste numret av vår församlingstidning Brännkyrkabladet finns en hel artikel om reformationen. På vår kyrkoherde Johan Blix blogg finns betraktelser och reflektioner kring Luthers gärning. Dessutom har Svenska kyrkan en matig webbportal om reformationsåret, och Luther-kännarna Peter Strömmer och Göran Agrell har en samlingssida för jubiléet.