© Magnus Aronson

18 december stänger bokningen 11.30. 27 och 28 december är bokningen stängd.

Dopet är en fin tradition på många sätt. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet är ett erbjudande om att få leva i gemenskap med Gud och med församlingen. Att döpas innebär att bli en del av Jesu liv, död och uppståndelse.

Dopgudstjänst

När du bokat tid för dopgudstjänsten får du en bekräftelse av oss. Det finns flera möjligheter att delta aktivt i dopgudstjänsten genom att läsa en text, be en bön eller bara sjunga med i psalmerna. Ordningen för dopet är alltid densamma, men det finns alltid utrymme för egna önskemål och personliga tillägg. Vi har många fina dopklänningar att låna ut, se alla här.

Dopsamtal

Vilka psalmer vill vi sjunga? Ska det kanske läsas en dikt eller känner ni någon som vill sjunga en sång? När ni bokat dop i en av våra kyrkor blir ni kontaktade av en präst för ett dopsamtal. Det ger er möjlighet att komma med önskemål om hur dopgudstjänsten ska utformas.

Musik och dikter

Ni får gärna komma med förslag på dikter och sånger till dopgudstjänsten. Dessa diskuteras under dopsamtalet. Ibland kan det behövas ett samtal med organisten som ska spela. Från och med 2019 tillåter Spotify inte uppspelning i offentliga sammanhang. Köpt musik på CD-skiva får däremot användas.

Faddrar

Många vill att deras barn ska ha faddrar, men det är frivilligt. Förr sa man att faddrarna skulle hjälpa föräldrarna med barnens kristna fostran. Idag talar vi hellre om att faddrarna blir särskilt utvalda ”extravuxna” till barnen. Faddrarnas uppgift är att be för dopbarnen och att prata om livet och tron. Därför behöver faddrarna själva vara döpta.

Världens ljus och dopängel

I samband med dopet får den som döps ett dopljus. Ljuset är en påminnelse om Jesus som säger: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Alla döpta får också en glasängel, som hängs upp i dopträdet längst fram i Brännkyrka kyrka. Två gånger om året plockar vi ner änglarna i samband med en så kallad dopfest, då de får flytta hem till sina dopbarn. Hösten 2018 hålls denna 18 november.

Lokaler för dopkaffe

Fira dopet med dopkaffe! Vi erbjuder lokaler för dopkaffe i både Brännkyrka församlingshem (Gabrielsalen) och Vårfrukyrkan (Evasalen eller Sarasalen). Ni får kostnadsfritt* disponera våra församlingsutrymmen i egen regi mellan 9.00 och 17.00 (9.00-19.00 i Vårfrukyrkan på söndagar). Fråga bokningen vid intresse. Du kan även ta en virtuell rundtur i båda kyrkorna.

* För dopkaffen under 2018 utgår en lokalhyra på 300 kr, men denna avgift försvinner från och med 2019.

Kollekt till mentormammor i Sydafrika

Livet som ung mamma utan pengar och tillgång till sjukvård är svårt. Svenska kyrkans internationella arbete stödjer ett projekt i Sydafrika, Swaziland och Etiopien, där äldre mentormammor hjälper och stöttar nyblivna mödrar. Via projektet ges också tillgång till barnbidrag, hälsokliniker och förskolor. Detta tar vi upp kollekt till vid utgången efter dopgudstjänstens slut, och vår glädje kan på så sätt bli till glädje för barn som föds med sämre förutsättningar i andra delar av världen. Du kan även swisha en gåva till 123 327 50 39 (dop i Brännkyrka kyrka) eller 123 634 78 01 (dop i Vårfrukyrkan).

Dopgudstjänsten firas vanligtvis i Brännkyrka kyrka lördagar 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 och 16.00/16.30, och i Vårfrukyrkan söndagar 13.30. Dop kan också firas i söndagens gudstjänst i båda kyrkorna. Om ni har önskemål om andra tider, eller vill att dopet ska äga rum i samband med någon av våra verksamheter, går det bra att prata om det i samband med att ni bokar dopet.

Bokning

Boka dop, bröllop, begravning eller lokal

E-post: brannkyrka.info@svenskakyrkan.se

Telefon: 08-447 11 56 / Må-fre: 9.00-15.00